thijs van bruxvoort

geldvriend, koffienerd en faalhaas

11 Aug 2019

de 1% club

Jij hoort er ook bij, als je dit leest. De 1 % rijkste van de wereld. Ik ook. Is niet zo heel moeilijk, gewoon een ‘normale’ baan hebben in Nederland en je voldoet er al bijna aan. Niet dat je hier nu iets mee kan, maar het is wel een leuk perspectief.

Regelmatig heb ik gedachtes dat het niet snel genoeg gaat, de route naar financiële vrijheid. Dat we het niet eens gaan redden. Dan denk ik aan het feit dat ik allang bij de 1% club hoor en dat ik mezelf rijk mag noemen. Niet dat ik me daardoor beter voel. Nee, ik voel me dan een snob, dat het weer niet snel genoeg gaat, ik niet genoeg geld heb, nog steeds een te kleine fuck you geldboom heb. Dat is het moment dat ik besef dat ik me met iets anders bezig moet houden. Mijn werk, ofzo.

Lukt niet altijd even goed, omdat ik het concept van financieel vrij zijn zo boeiend vind. Het is alsof ik het nog steeds niet geloof dat het zo simpel kan zijn. Laat dat nou net de reactie zijn van veel mensen als ik weer eens te lang, veel, hard door ga over het onderwerp. Al helemaal na de aflevering van ACT IT OUT podcast met Thomas de Vries, waar ik te gast was en het had over financiële vrijheid en het starten met beleggen.

Simpel

Het is betoverend simpel. Daarom vind ik het zo boeiend. Het mooiste, het gaat niet om het geld, maar het besef dat tijd geld kost en dat je zelf in staat bent, hoe weinig je ook verdient, om decennia van je vrijheid te kopen. Voor dat doel verzamel ik zoveel geld en probeer ik mensen te laten inzien dat zij dat ook moeten doen.

Er is geen beter streven. De tijd naar eigen inzicht zo waardevol mogelijk invullen. Daarmee word je niet een beter persoon voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Meestal dan, er zullen vast ook een paar egocentrische narcisten bij zitten die dit streven ook hebben. Dat interesseert me niet.

Geldkneus

Duizenden euro’s was de naheffing die ik kreeg omdat ik een jaar lang niet deelnam aan het, blijkbaar verplichte, pensioenfonds. Geld dat ik allang had uitgegeven, aan gadgets, vakantie en onzin. Dat was het moment dat ik besefte dat ik helemaal niet met geld om kon gaan. Dat moment van erkenning was pijnlijk, confronterend ook. Na het kleine diepere dal wat daaruit volgde is het voor mij bergopwaarts gegaan. Bij de startup waar ik aan het werk ging, werd door professionals belegadvies gegeven aan particuliere investeerders, via een online beursvloer. Daar zat zoveel kennis dat ik vragen ben gaan stellen. Hoe zij hun pensioen regelden en waar ik moest beginnen als het om beleggen ging.

Begin van alles

Daar heb ik veel inspiratie uit gehaald en zodoende heb ik mezelf vastgebeten in iets waarvan ik niet wist dat het me na al die jaren nog zo zou boeien. Ik heb een spiekbriefje gemaakt vanwege de vele vragen die ik kreeg, maar ook zelf had. ~Dat heb ik inmiddels verfijnd en kun je hier downloaden.~. Dat zijn nu onze Gouden Regels geworden, van je Geldvrienden. Het is in vogelvlucht alles wat je moet weten om bewust te worden over geldzaken en over hoe je slim belegt en uiteindelijk financieel vrij wordt. Gebruik het in je voordeel.

Misschien is het ook wel jouw begin van alles.

In de tussentijd heb ik veel vragen ontvangen over gedetailleerde stappenplannen, welke ETFs wel/niet, didivdendaandelen, stock picking en hoe ik mijn berekening heb gemaakt voor financiële vrijheid.

Dat zijn stuk voor stuk onderwerpen die allemaal de revue passeren, in mijn blogs en in de KOFFIETHIJS podcast.

Tot later