thijs van bruxvoort

geldvriend, koffienerd en faalhaas

08 Jun 2019

Geld geeft geen dagbesteding

Hoe vaak fantaseer je er niet over. Wat als je een paar miljoen euries op je bankrekening gestort krijgt, uit het niks? Wedden dat jij daar meerdere keren over hebt nagedacht, zelfs als tiener deed je dat. Je hebt het waarschijnlijk al honderd keer uitgegeven in je hoofd. Wat zou je ermee doen?

De nieuwste smartphone, die game machine, een nieuwe auto, huis en een vliegtuig. Of wat dacht je van een privé eilandje, deze bijvoorbeeld, of als je wat groters nodig denkt te hebben is deze ook wel wat. Sticht je gewoon je eigen land, word president, bepaal je zelf wat wel en niet mag.

Ideaal toch, al dat geld? Dan ben je in één klap van al je zorgen af, voor de rest van je leven.

Dacht het niet. Het is een ontzettende abrupte verstoring van je leven. Je levensritme gaat eraan, mensen maken slechtere (dieet)keuzes, vrienden en familie gaan anders naar je kijken. Plus de kans dat je binnen een paar jaar door je geld heen bent is zeer groot.

Ideaal toch, al dat geld? Dan ben je in één klap van al je zorgen af, voor de rest van je leven.

Voorbeeldjes

  • Genoeg mensen die na het winnen van meerdere miljoenen in de schulden komen, het leven niet meer aankunnen of zich niet uit schulden kunnen werden.
  • Lees ter inspiratie de suggesties wat je niet met je geld zou moeten doen als je de loterij wint.

Ik wil het niet hebben over dat je een financieel adviseur in de hand moet nemen, je testament in orde moet brengen, afspraken moet maken hoe je met vrienden en familie omgaat en voorlopig gewoon je baan moet aanhouden. Daar is genoeg over geschreven en er bestaat ook iets als het Sudden Wealth Syndrome.

Doe dan, als je weet wat.

Geld is niet boeiend. Althans, het is minder boeiend dan je denkt. Wat ga je nou doen als je oneindig geld hebt? Ga je dan eindelijk ontspannen? Weet je wat ontspannen is dan? Een berg geld creëert niet magisch dagbesteding voor het leven. Dat moet je zelf doen. Ik durf te wedden dat het merendeel van de mensen daar niet over heeft nagedacht, laat staan eerlijk is tegenover zichzelf.

Geld is niet boeiend.

Uiteindelijk gaat het om de vraag, wat voor betekenis wil je geven aan je leven? Heb je geld, dan kan je hier misschien wel makkelijker in voldoen. De vraag is dan of je dit überhaupt weet, wat je waarden zijn en hoe jij je wilt gedragen op deze aardkloot.

Je kan niet verwachten dat ons leven makkelijker wordt door simpel geld toe te voegen. Zonder frictie en ongemak geen persoonlijke ontwikkeling. Ik blijf het zeggen schrijven.

Maak eens een waardelijst lijst en scoor wat je belangrijk vindt, hier kun je een voorbeeld vinden. Ik heb hem ook in het Nederlands voor je gemaakt, als je dat fijner vindt. Pak je agenda, blok een dagdeel en print de lijst uit en vul hem in als volgt:

  • zet een ‘S’ bij de super belangrijke waarden
  • zet een ‘B’ bij de beetje belangrijke waarden
  • zet een ‘N’ bij de niet zo belangrijke waarden

Daarna pak je alle S’jes en daar kies je er 6 van die je echt het allerbelangrijkst vindt, door daar een 6 naast te zetten. Ga er rustig doorheen en schrijf de waarden op. Dit zijn de waarden die er voor jou toe doen. Ik heb ze zelf als notitie in iA Writer, wat overigens echt een briljante tool is om gefocust te schrijven en noteren. Ik kijk er vaak naar en zie mijn rijtje staan:

  • Dankbaarheid Zorgzaamheid Uitdaging Bijdragen Zelfontwikkeling Moed

Blijkbaar vind ik deze waarden het meest belangrijkst. Dat duurde wel even hoor, ik dacht dat ik dit wel in een uurtje gedaan zou hebben. Ik heb mezelf vaak moeten ontkoppelen van gedachten die ik had. Ik had ook het goede idee om tijdens het scoren de bladeren van mijn gatenplant te sproeien. Het brein is echt efficiënt en slim. Ik ga ook het liefst ongemak uit de weg. Maar het is me na een uur of wat gelukt en ik ben er blij mee, want het klopt (voorlopig).

Het maakt ook niet uit wat er staat, eigenlijk. Het gaat er vooral om wat je ermee gaat doen. Ga je deze waarden niet meer uitdragen nu je de loterij hebt gewonnen? En als je de loterij niet hebt gewonnen, kan je jouw waarden dan nog wel uitdragen? Dat dacht ik al, het boeit niks.

Ga je deze waarden niet meer uitdragen nu je de loterij hebt gewonnen?

Misschien kom je nu wel op hele andere zaken die je belangrijk vindt en ooit had willen doen, maar niet kon doen want er ontbraken wat euro’s in je portemonnee. Mooi, dan kun je dat nu alsnog doen met je oneindige schatkist! Ik schat de kans erg klein hoor, want waardetoevoeging realiseer je makkelijk zonder een overschot aan geld. Die loterij heb je echt niet nodig. Dus begin maar gewoon en word Imker, dan draag je echt bij aan jezelf en de wereld. Maar dan wel een imker voor bijengezondheid en niet voor honing he, egoïst!

Geld en geluk

Overigens, er is ook onderzoek gedaan naar geld en geluk, dat weet je vast al wel. Dat je bij een inkomen groter dan $75,000 niet substantieel meer geluk ervaart, maar daar kun je ook je vraagtekens bij stellen. Er zit wat in, géén geld of genoeg geld om de dingen te doen die je leuk vindt en voldoening geven.

Laat de buren de loterij maar winnen, ik kom er zelf wel uit. Met mijn waardelijstjes, en koffie.

T