thijs van bruxvoort

geldvriend, koffienerd en faalhaas

13 Jul 2020

Ik moet ook echt iets met mijn geld

NB: dit is een crosspost van De Geldvrienden

“Ja, ik moet ook echt iets met mijn geld doen”. Dat is iets wat ik heel vaak hoor, vooral als ik zelf weer eens met teveel enthousiasme vertel over geld overhouden en de geldboom laten groeien. Maar er is nog één ander ding waarover ik maar niet kan ophouden. Koffie. Want naast geldvriend ben ik ook een koffiesnob. Dus voordat ik daar over door ga wil ik eerst even flink snobistisch doen over koffie. Komt ‘ie.

Pokkedure koffie

Ik denk het regelmatig, en zeg het nu ook hardop: ‘Leuk dat je elke dag €2,50 bespaart, omdat je thuis je cappuccino maakt.’ Maar laten we eerlijk zijn. Je kan het geen koffie noemen. Bitter, gerookt, loeiheet water is wat ik het noem. Vaak nog uit een dure automaat ook. Maar OK, smaken verschillen. En daarbij heeft niet iedereen zin om 5 minuten tijd te spenderen voor slechts één goede kop koffie. Prima. Hebben we het al niet meer over. Mand.

Waarom? Omdat ik een geldsysteem heb dat werkt.

Ja, ik doe ingewikkeld over koffie en mijn koffiebonen zijn pokkeduur. Maar ik maak me daar geen zorgen om. Waarom? Omdat ik een geldsysteem heb dat werkt. Ik wil en ik ga niet besparen op mijn koffie. Wel op heel veel andere dingen. Ik geef veel uit aan waar ik echt van hou en ik bespaar genadeloos op wat ik weinig of niks waard vind. Een kwestie van keuzes, zoals onze auto, of een homegym. En in de praktijk draait het zeker om de vele kleine besparingen, maar soms ook om hele grote, vrijwel onzichtbare kostenposten. De ware sluipmoordenaars, zoals de kosten van vermogensbeheer. Dát zijn de echte besparingen waar het om draait, daarmee laat je zien dat jij een financiële eindbaas bent.

Wat ik hier mee wil zeggen is dat die koffie er helemaal niet toe doet. Je kan beter groot geld besparen, door geen groot deel van je rendement op te geven aan een fondsbeheerder. Iemand die in de veronderstelling leeft dat die daadwerkelijk waarde toevoegt en de ‘index’ verslaat. Je kunt het zelfs cognitieve dissonantie noemen, want die fondsbeheerder wéét heus wel dat die niet de winnende bedrijven kan kiezen. Maar die krijgt er wel voor betaald, dus die baan bestaat niet voor niks, toch? Nope. Pure (en dure) onzin. Ik bespaar liever 1% in kosten op mijn beleggingen, dan 50% op mijn koffiebonen. En denk niet dat 1% niks is omdat het zo’n klein getal is. Ga je uit van een jaarlijks rendement van 8%, dan is 1% dus al 18 van het totaal. Dat is per jaar dus 12,5%! Dat rendeert ook lekker, voor die beheerder dan.

Maak geld je vriend

Het is eigenlijk net als mensen die zich gelukkig kunnen prijzen met het feit dat ze wat overhouden aan het eind van de maand. Die wat kunnen sparen. Dat is super goed. Het is wel eeuwig zonde dat het daarna maar wat staat te verstoffen op een spaarrekening. Die spaarrekening van je is als een loopband op zolder. Super leuk dat je het hebt, maar er gebeurt toch niks mee. Dat geld wordt namelijk stiekem steeds minder waard, want je kan er steeds minder van kopen op termijn. Nee, deze mensen weten het zelf ook wel. Dat ze iets meer, iets beters, iets verstandigers kunnen doen met hun geld. Maar toch doen ze het niet.

Die spaarrekening van je is als een loopband op zolder. Super leuk dat je er een hebt, maar er gebeurt toch niks mee.

Dus, nu dan ein-de-lijk mijn punt. Zit je in de fortuinlijke situatie dat je wat kunt sparen en vind jij ook dat je ‘iets moet doen met je geld’? Maak dan een plan voor je geld. Maak je geen zorgen om je cappuccino en ander geneuzel in de marge. Want het begint met het grote plaatje. Wat is de rol van geld in je leven? Gebruik de gouden regels van je vrienden en jij komt er ook.

  1. Leef onder je stand
  2. Word en blijf schuldenvrij
  3. Warren that buffer
  4. Plant je dikke-vinger geldboom

Houd er ook rekening mee dat plannen veranderen, dus je gaat je doelen bijstellen. En dat is heel gewoon, dus begin gewoon ergens, met iets kleins. Want zelfs kleine bedragen beleggen, levert je een berg met geld op. Mits je de goede keuzes maakt. Wat klein is? Van €50 elke maand, maak je bijna €30.000 na 20 jaar.*

Het mooie is, eer je systeem werkt, kun jij gewoon lekker leven, want je geld laat je voor je werken. Jij volgt enkel je geldplan. Zo maak je van je geld je vriend, vriend.

Toedels hè!

*op basis van het langjarig gemiddelde van de S&P500, een van ’s werelds meest gebruikte indexen voor de aandelenmarkt.