thijs van bruxvoort

geldvriend, koffienerd en faalhaas

04 Aug 2019

Vel in het spel

Is het eerlijk als iemand een dikke vette bonusknaller krijgt als het goed gaat, maar het niet voelt als het fout gaat? Iemands belangen behartigen, maar enkel de vruchten plukken. Om vervolgens iets anders te gaan doen en de zaken er slechter achter laten dan tijdens je aanwezigheid.

Schaamteloos een bonus incasseren, je werk afraffelen, geen oog voor de toekomst en anderen hebben. Zaken die moreel verwerpelijk zijn, maar aan de orde van de dag zijn. Ik vind dat niet echt eerlijk. Dan heb je geen ‘skin in the game’ en dan zou je eigenlijk niet mee mogen doen, toch?

Vel in het spel dus. Misschien is de vertaling niet perfect, het bekt wel lekker.

Act it out.

Deze hele gedachtegang vertoont ook overeenkomsten met hetgeen Jordan Peterson verkondigt. Leuk dat je advies geeft over wat ik moet eten, welke biotech aandelen ik moet kopen, hoe ik 300kg moet deadliften en een beter product kan maken. Laat me liever zien wat je eet, hoe je aandelenportefeuille is opgebouwd, dat je een fatsoenlijke deadlift doet en laat me mee kijken met je User Story workshops. Ik beoordeel je liever op je gedragingen en acties, dan op je woorden.

Vaak denk ik dat mensen zeggen wat ze zelf zouden willen doen, in plaats van wat ze daadwerkelijk doen. Het zijn volgens mij niet eens intenties, maar verlangens. Daar heb ik niks aan, iemand die graag wil investeren, maar het niet doet, daar kan ik niks van aannemen. Die zet zijn vel (reputatie) niet op het spel. In dit geval niet zo erg, want ik doe er niks mee. Volgende voorbeeld is het een fondsbeheerder, die een voorliefde heeft voor fintech bedrijven en er haar fonds vol mee stopt, omdat ze het leuk vindt en ‘denkt’ dat de koers de hoogte van de sterren bereikt. Vervolgens zit ze privé natuurlijk gewoon in VUSA of VWRL, aangevuld met een wat defensiever mix-fonds met obligaties. Niks actief handelen en risico’s nemen. Ze is toch niet gek?

Niet dat alles wat iemand aanbeveelt diegene ook zelf gedaan moet hebben of bezitten, natuurlijk. Wel dat iemand de risico’s draagt als het niet goed uitpakt bij diens advies.

Als het huis wat de aannemer gebouwd heeft instort en dat kost iemand het leven, dan zal ook de aannemer ter dood veroordeeld worden. Daarvoor zijn we wat revoluties te ver maar het principe vind ik wel mooi. Dan zal je nooit kleine lettertjes krijgen die je naaien.

Stierf een patiënt na een operatie, of werd hij zwaar gehandicapt, dan kon bij de dokter als straf een hand geamputeerd worden.

Zet je vel op het spel

Werken doe je voor jezelf, je eigen CV. Dat doe je om je status en aanzien zo hoog mogelijk te krijgen of houden. Dus je moet zo min mogelijk te verliezen hebben. Dat hebben we in deze maatschappij perfect gecreëerd, jammer genoeg. Op het moment dat er een financiële crisis is, zijn de schuldigen met miljoenen in de zakjes allang weer terug op hun privé eiland. Dat is niet eens in de aard van het kapitalisme, vergis je niet. Het wordt toegestaan door overheden. Denk aan de bailouts, het redde van banken en het niet toestaan van het failliet gaan van (te grote) instituten. Zo verwijderen we het vel uit het spel. Handig, hè?

Ondernemers daarentegen, die zetten hun vel op het spel. Want wie faalt, neemt zelf alle risico’s. Daar heb ik niets anders dan bewondering voor. Tenzij ze natuurlijk ook roekeloos omgaan met geld/bezit van anderen, dat terzijde. Ik probeer het zelf ook te doen, in mijn werk. Door verantwoordelijkheid te nemen, besluiten te nemen over hoe het product functioneert. Als ik faal, dan wil ik daarvan leren en daar neem ik ook klanten in mee. Zolang ik zelf de pijn niet voel, ben ik minder geneigd harder te lopen.

Ik heb ’m zelf ook

Het is voor mij van groot belang dat ik achter de gekozen oplossing sta, ook al heb ik die niet ontworpen, kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid voorop. Als iedereen dat gevoel voor verantwoordelijkheid nou eens zou hebben. Dan wordt de wereld in elk geval wat meer integer, met hopelijk wat meer gebruiksvriendelijke producten, niet van die kut CAPTCHAs of je pincode moeten invoeren nadat je met face ID of touch ID al een overboeking hebt geïnitieerd.

Zo, wil je nog meer voorbeelden of achtergrond, ga dan het fantastische boek van Nassim Taleb lezen: Skin in the Game. Het is het beste boek wat je gaat lezen dit jaar, dat verzeker ik je. Als het niet zo is, dan ga ik aan de schandpaal.

Toedels,

T.