thijs van bruxvoort

geldvriend, koffienerd en faalhaas

26 Aug 2020

waarom jij méér moet uitgeven

NB: dit is een crosspost van De Geldvrienden

Weet je onze eerste gouden regel nog? Leef onder je stand. Ofwel, zorg ervoor dat jij nog een stuk geld aan het einde van de maand hebt in plaats van andersom. Je mag prima op water en brood leven hoor, maar dat is niet echt een leven wat eindbazen leven. Je vrienden zeggen daarom: je moet meer uitgeven aan de dingen waar je van houdt.

“Maar waarom?“

Omdat het leven kort is. Omdat je daar dus vrolijk van wordt, beter van wordt, meer van geniet. Nu leven ipv morgen pas. Logisch toch?

Hoe dat kan?

Geen fuck om de rest geven. Echt niks. Hup, weg met waar je niet vrolijk van wordt. Wees daar heel resoluut in. Waarom zou je die dingen in je leven willen houden als je er toch niet van geniet? Weg met de bedrijfskantine lunch. Veel te duur voor wat je krijgt en je bammetjes met kaas zijn net zo lekker. Weg met je zoveelste paar sneakers die je toch niet gaat dragen. Weg met de zelfde saaie maar toch dure auto als je buurman. Wist je dat je voor het geld wat één VW golf kost er ook voor kan kiezen om 1 tot 2 jaar lang geen dag meer te werken?

Voorbeeldje van je geldvriend Thijs hebben? Tuurlijk, komt ‘ie. Ik geef er niets om om mijn kop eraf te zuipen in de kroeg en om (veel) uit eten te gaan. Dus dat doe ik dan ook zo min mogelijk. Smaken verschillen, Jeroen vindt dat allemaal best leuk, maar hij doet dat met liefde half zo vaak als vroegah. En dan meteen net iets beter/duurder. Als je zo’n hedonistische uitspatting minder vaak doet is het namelijk specialer. 1 keer per maand uit eten is stiekem toffer dan 4 keer. En dan mag het best duurder zijn die ene keer. Maar een ding is zeker. Je bespaart zo al heel makkelijk een duizendje (of twee) per jaar.

Waar ikke (Thijs dus) dan wel weer van houd is met mijn vrouw en zoontje samen zijn en genieten van elkaars aanwezigheid. Of dat nu een vet-sjeik diner is, een kop kattendrollenkoffie in een snobberige hipsterhut of op een hammamdoek in het park. Boeit niet. De tijd samen doorbrengen is waardevol en soms kost dat wat geld, maar dat hoeft vaak niet eens. Sterker nog, het zijn vaak de momenten op het kleedje in het park die het meest ontspannen en waardevol zijn.

Koffie is voor mij zo’n ding. Ja ik heb een bonenmaler die niet goedkoop is (maar zeker niet duur voor een koffiesnob). Daar haal ik zoveel waarde uit. Voor mij zelf, niemand anders. En het maakt mij dus niet ook al niet uit wat jij daarvan vindt. Daarbij betaal ik aardig wat centen voor versgebrande bonen, waar ik zo’n beetje elke koffiebranderij in Nederland wel geprobeerd heb. Daarbij geldt ook nog dat ik nooit koffie zal bestellen bij de Bijenkorf, om een voorbeeld te noemen. Of eigenlijk bijna elk restaurant in Nederland, want die hebben gewoon vieze koffie (espresso is soms wel OK overigens).

Het gaat er dus niet om waar jij je geld aan uitgeeft eigenlijk, het gaat erom waarom je dat doet en hoe jij naar het uitgeven van geld kijkt. Vind jij uit eten gaan leuk en ga je graag naar restaurants? Hoe tof is het om al je favoriete michelinster-restaurants te kunnen bezoeken met je partner, familie of beste vrienden? Stop met die 13-in-een-dozijn restaurants en geef jezelf een upgrade. Ga fokking los én hou een financieel vrij brein.

Doe hetzelfde, het gedachtespel, voor de andere kant. Wat kan jou niets boeien? Het voorbeeld van je Geldvrienden is een auto, die moet functioneel en veilig zijn. Helaas kost het nog altijd een paar tientjes per maand, maar dat is het dan ook. Waar kun jij he-le-maal zonder? Wat doe je omdat het ‘normaal is’. Wat je ook besluit, het is al snel goed. Zo lang je maar begint met het gat tussen inkomen en uitgaven groot maken of groot houden. Niet meegaan in de rat race. Zo krijg je echt een financieel vrij brein, echte onafhankelijkheid. Zodat je meteen al meer geniet van je leven.

Het kost even wat eerlijkheid en wat keuzes maken, maar kijk eens wat voor deuren dat open. Wat je echt met je geld kan doen zal je verbazen. Maar vooral: hoe voel je je daarbij?

Lekker toch?

Nou hop, uitgeven die hap en laat ons weten waar jij van geniet en waar jij eigenlijk best zonder kan!

I'm about to spend so much money gif