thijs van bruxvoort

geldvriend, koffienerd en faalhaas

27 Jul 2020

WTF is er eigenlijk aan de hand?

NB: dit is een crosspost van De Geldvrienden

Wat is er eigenlijk aan de hand? Het was maart 2020 toen de beurs crashte door de perikelen rondom COVID-19 en de consequenties van de maatregelen tegen verdere verspreiding van het virus.

Hordes mensen die een beleggingsrekening wilde openen. Zoveel dat er wachtrijen ontstonden bij brokers. En dit was een wereldwijd fenomeen.

En dat terwijl we in een wereldwijde crisis zitten, met hoge werkloosheidscijfers, een van de grootste aanstaande economische recessies en met de grootste burgerprotesten sinds de jaren 60. En toch heeft de S&P500 (je weet wel, de meest bekende index voor beleggers) de grootste 50-daagse prijsstijging ooit gehad. Je leest het goed, ooit. Deze is namelijk in 50 dagen gestegen met meer dan 40%. Gek ding, die beurs.

50-day moving average S&P500 Waarom nu, vraag je je af. Gelukszoekers die denken dat ze de markt kunnen timen? Of slimme mensen met een goed plan voor hun geld? Nah, meer waarschijnlijker is een combinatie FOMO (Fear Of Missing Out, voor als je onder een steen hebt geleefd) en TINA (There Is No Alternative) vanwege de langdurige lage (en zelfs negatieve rentestanden). Al het beleid is er immers op gericht om de aandelenprijzen niet te laten kelderen. In onze podcast hadden we het al eerder over TINA, onze grote BFF.

Toch bijzonder dat Warren Buffet, een van de bekendste en meest succesvolle investeerders van de wereld niet zo enthousiast was en vrijwel 100% van zijn positie in vliegmaatschappijen heeft verkocht. Precies nadat die aandelen crashten. Huh? Was hij het niet hij die ooit zei: “Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful”. Waarom gooit hij ze er dan op het slechts mogelijke moment uit? Na zijn verkoop herstelde de vliegtuigaandelen weer stevig, terwijl Bufett al uitgecheckt was. Jammer.

Zelfs Buffett heeft het dus wel eens fout. En heel eerlijk gezegd klopte het niet eens dat hij überhaupt ooit in vliegmaatschappijen belegde. Omdat hij niet in de sector gelooft. Maar ja, ditmaal had hij het tóch gedaan, die ouwe vos. Om eerst een paar jaar geweldig rendement te maken en toch uiteindelijk op paniekerige wijze 6 miljard dollar weg te pissen. Oeps. Zo zie je maar dat je alleen iets moet doen als je er echt achter staat. Je moet een plan hebben waar je in gelooft. En je aan dat plan houden.

Warren buffet quote Over plan gesproken. Dit soort gekkigheid betekent niet dat je niks meer moet inleggen, want het is altijd een goed idee om je aan je geldplan te houden. Door periodiek (maandelijks, per kwartaal) geld in te leggen in breed gespreide indexfondsen of een ETF bijvoorbeeld. Zo zorg je voor stabiele vermogensgroei op de lange termijn. Een dikke vette geldboom. En vooral niet slimmer dan de markt willen zijn. Buffett kan dat normaal wel goed. Maar de overgrote meerderheid van de rest van de mensen doet dat beter maar niet. Beleggen in simpele en goedkope indexvolgers is daarom iets wat Warren Buffet adviseert voor de ‘normale mens’. En ja dat zijn je vrienden ook.

Als je (nog) niet weet wat een indexfonds of een ETF is? Daar praten we je nog uitgebreid over bij, voor nu is het zaak om een geldplan te maken. Begin bij de gouden regels van je vrienden. Dus doe niet gek, maak van geld je vriend. Maak of bekijk je plan, houd je aan je plan en ook hier komen we weer uit. Warren that!